_._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._.__._._._.
20.01 – 24.01.2025 r.
Data | Alergeny | OBIAD |
20.01.2025 | 1, 3, 7, 9 |
Zupa koperkowa (marchew, ziemniaki, koper, pietruszka, koper, wywar drobiowy, seler, cebula, por, jogurt naturalny) Pierogi z białym serem i jogurtem naturalnym (mąka, sól, jogurt naturalny, ser biały) |
21.01.2025 | 1, 3, 7, 9 | Zupa pomidorowa z makaronem (makaron, wywar drobiowy, pietruszka, jogurt naturalny, seler korzeniowy, cebula, przecier pomidorowy)
Kotlet schabowy panierowany (mąka, jajko, mięso wieprzowe, olej rzepakowy, mleko, sól, bułka tarta) Ziemniaki gotowane Surówka mix sałat (pomidor, ogórek, sałata) |
22.01.2025 | 1, 3, 4, 7, 9
|
Zupa zalewajka (kiełbasa, wywar mięsny, zakwas barszczu białego, włoszczyzna, jogurt naturalny, ziemniaki)
Filet z miruny smażony (mąka, jajko, mięso wieprzowe, olej rzepakowy, mleko, sól, bułka tarta) Ryż Surówka z kapusty kiszonej (kapusta, marchew) |
23.01.2025 | 1, 3, 7, 9
|
Zupa grochowa (ziemniaki, seler, wywar mięsny, marchew, groch, pietruszka, cebula, por)
Spaghetti bolognesse (mięso wieprzowe, makaron, passata pomidorowa, marchew, seler naciowy) |
24.01.2025 | 1, 3, 7, 9
|
Zupa meksykańska (passata pomidorowa, włoszczyzna, wywar mięsny, kukurydza, fasola biała)
Pieczone udko z kurczaka w sosie własnym (olej rzepakowy, sól, liść laurowy) Ziemniaki Surówka z białej kapusty |
27.01 – 31.01.2025 r.
Data | Alergeny | OBIAD |
27.01.2025 |
1, 3, 7, 9
|
Zupa szczawiowa (wywar drobiowy, ziemniaki, jaja kurze, sól, pieprz, szczaw, marchew, pietruszka seler, ziemniaki, por, śmietana 18%)
Makaron łazanki z mięsem i kapustą (makaron łazanki, kapusta kiszona, pieczarki, łopatka wieprzowa, cebula, sól, pieprz) |
28.01.2025 | 1, 3, 7, 9
|
Zupa koperkowa z ryżem (wywar drobiowy, kurczak tuszka, ryż biały, marchew, pietruszka, koper ogrodowy, sól, pieprz)
Gulasz drobiowy (pierś z kurczaka, papryka, cukinia, przecier pomidorowy, bazylia, sól, pieprz) Kopytka (jajka, ziemniaki, mąka, sól) Surówka z marchewki z jogurtem naturalnym Jabłko |
29.01.2025 | 1, 3, 7, 9
|
Kapuśniak (kapusta kiszona, wywar drobiowy, kminek, sól, pieprz, łopatka wieprzowa, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, ziemniaki)
Devolay z piersi kurczaka z serem (pierś z kurczaka, bułka tarta, jajko, olej rzepakowy, sól, pieprz) Kasza gryczana prażona Surówka z kapusty pekińskiej |
30.01.2025 | 1, 3, 7, 9
|
Zupa ogórkowa z ziemniakami (ziemniaki, ogórek kiszony, marchew, pietruszka, mięso z ud kurczaka, śmietana, seler korzeniowy, cebula)
Naleśniki z serem białym i polewką jogurtowo brzoskwiniową (mleko, ser twarogowy półtłusty, jogurt naturalny, brzoskwinia, mąka, jaja, olej) |
31.01.2025 | 1, 3, 4, 7, 9
|
Zupa fasolowa (fasola nasiona suche, wywar drobiowy, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeniowy, por, sól, pieprz)
Kotlet z dorsza pieczony, smażony (dorsz, mąka, jajko, pietruszka, marchew, sól, pieprz) Ziemniaki gotowane Marchewka z groszkiem gotowana |
_._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._. _._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._
Do przygotowania potraw używamy naturalnych składników i przypraw. Sól używana jest tylko w procesie produkcji, w ilości nie więcej niż 3g dziennie.
Posiłek dla klas 1-8 pokrywa około 30-35 % dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dzieci w danej grupie wiekowej i wynosi około 630-780 kcal.