_._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._.__._._._.
29.09 – 03.10. 2025
Data | Alergeny | OBIAD |
29.09.2025 |
1, 3, 7, 9 1116,6 kcal |
Zalewajka z ziemniakami i kiełbasą ziemniaki.
Zakwas z mąki żytniej; kiełbasa podwawelska; seler korzeniowy; pietruszka, korzeń; marchew; cebula; jogurt naturalny. Spaghetti bolognesse z makaronem. Przecier pomidorowy; wieprzowina, łopatka; makaron bez jajeczny; marchew; pietruszka, korzeń; seler korzeniowy; olej rzepakowy uniwersalny. |
30.09.2025 | 1, 3, 7, 9
1084 kcal |
Nuggetsy z ziemniakami i surówka z kapusty pekińskiej.
Ziemniaki; mięso z piersi kurczaka, bez skóry; ogórek, sałata pekińska; pomidor, jogurt naturalny; bułka tarta; jaja kurze. |
01.10.2025 | 1, 9
1064,3 kcal |
Zupa szczawiowa
Wywar; szczaw, ziemniaki; seler korzeniowy; marchew; pietruszka, korzeń; cebula; jogurt naturalny. Duszony gulasz wieprzowy z kopytkami i buraczkami zasmażanymi. Szynka wieprzowa; burak; ziemniaki; mąka pszenna; jaja kurze; cebula; olej rzepakowy uniwersalny; czosnek. |
02.10.2025 | 1, 3, 7, 9
1055,3 kcal |
Zupa kapuśniak
Wywar, ziemniaki; kapusta kiszona; wieprzowina, boczek surowy; seler korzeniowy; marchew; pietruszka, korzeń; cebula. Ryż z jabłkiem i cynamonem polany jogurtem. Jabłko; jogurt naturalny; ryż biały, masło ekstra; cynamon mielony. |
03.10.2025 | 1, 3, 4, 9
1074,2 kcal |
Zupa fasolowa z warzywami.
Wywar mięsny; fasola Jaś; ziemniaki; pietruszka, korzeń; seler korzeniowy; marchew; cebula. Rybny kotlet mielony z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej. Ziemniaki; mintaj; kapusta kiszona; marchew; cebula; bułka tarta; jaja kurze; oliwa z oliwek.
|
_._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._. _._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._
Do przygotowania potraw używamy naturalnych składników i przypraw. Sól używana jest tylko w procesie produkcji, w ilości nie więcej niż 3g dziennie.
Posiłek dla klas 1-8 pokrywa około 30-35 % dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dzieci w danej grupie wiekowej i wynosi około 630-780 kcal.