_._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._.__._._._.
09.12 – 13.12.2024 r.
Data | Alergeny | OBIAD |
09.12.2024 |
1, 3, 7, 9 877,1 kcal |
Krupnik jęczmienny na mięsie drobiowym (marchew, kasza jęczmienna, ziemniaki, pietruszka, koper, wywar drobiowy, seler, cebula, por, jogurt naturalny). Pierogi z białym serem i jogurtem naturalnym. |
10.12.2024 | 1, 3, 7, 9
868,31 kcal |
Zupa pomidorowa z makaronem (makaron, wywar drobiowy, pietruszka, jogurt naturalny, seler korzeniowy, cebula, przecier pomidorowy).
Kotlet schabowy panierowany. Ziemniaki gotowane. Surówka mix sałat (pomidor, ogórek, sałata). |
11.12.2024 | 1, 3, 4, 7, 9
833,8 kcal |
Zupa zalewajka (kiełbasa, wywar mięsny, zakwas barszczu białego, włoszczyzna, jogurt naturalny, ziemniaki).
Filet z miruny smażony. Ryż. Surówka z kapusty kiszonej. |
12.12.2024 | 1, 3, 7, 9
894, 3 kcal |
Zupa grochowa (ziemniaki, seler, wywar mięsny, marchew, groch, pietruszka, cebula, por).
Spaghetti bolognesse (mięso wieprzowe, makaron, passata pomidorowa, marchew, seler naciowy). |
13.12.2024 | 1, 3, 7, 9
718,5 kcal |
Zupa meksykańska (passata pomidorowa, włoszczyzna, wywar mięsny, kukurydza, fasola biała).
Pieczone udko z kurczaka w sosie własnym. Ziemniaki. Surówka z białej kapusty. |
16.12 – 20.12.2024 r.
Data | Alergeny | OBIAD |
16.12.2024 |
1, 3, 7, 9 769, 5 kcal |
Zupa szczawiowa (ziemniaki, szczaw, marchew, pietruszka seler, por, wywar drobiowy, jogurt naturalny).
Makaron łazanki z mięsem i kapustą (makaron łazanki, kapusta kiszona, pieczarki, mięso wieprzowe, cebula). |
17.12.2024 | 1, 3, 7, 9
673, 3 kcal |
Zupa koperkowa z ryżem (włoszczyzna, wywar drobiowy, ryż, koper, jogurt naturalny).
Gulasz drobiowy. Kopytka. Surówka z marchewki i jabłkiem. |
18.12.2024 | 1, 3, 7, 9
745,1 kcal |
Kapuśniak (kapusta kiszona, wywar drobiowy, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki).
Makaron z serem białym i polewką jogurtowo- brzoskwiniową (makaron, ser twarogowy półtłusty, jogurt naturalny, brzoskwinia). |
19.12.2024 | 1, 3, 7, 9
896, 9 kcal |
Rosół z makaronem (wywar drobiowy, marchew, makaron, pietruszka, seler, cebula, por).
Ziemniaki puree. Panierowany kotlet z kurczaka. Surówka z kapusty pekińskiej. |
20.12.2024 | 1, 3, 4, 7, 9
909, 9 kcal |
Zupa fasolowa (fasola, porcja rosołowa z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por).
Kotlet z dorsza mielony, smażony. Ziemniaki gotowane. Marchewka gotowana z groszkiem. |
_._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._. _._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._
Do przygotowania potraw używamy naturalnych składników i przypraw. Sól używana jest tylko w procesie produkcji, w ilości nie więcej niż 3g dziennie.
Posiłek dla klas 1-8 pokrywa około 30-35 % dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dzieci w danej grupie wiekowej i wynosi około 630-780 kcal.