_._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._.__._._._.
18.11 – 22.11.2024 r.
Data | Alergeny | OBIAD |
18.11.2024 |
1,3,7,9 769,5 kcal |
Zupa szczawiowa (ziemniaki, szczaw, marchew, pietruszka seler, por, wywar drobiowy, jogurt naturalny). 400ml
Makaron łazanki z mięsem i kapustą (makaron łazanki, kapusta kiszona, pieczarki, mięso wieprzowe, cebula). 150g |
19.11.2024 | 1, 3, 7, 9
673,3 kcal |
Zupa koperkowa z ryżem (włoszczyzna, wywar drobiowy, ryż, koper, jogurt naturalny). 400 ml
Gulasz drobiowy. 100g Kopytka. 150g Surówka z marchewki i jabłkiem. 80g |
20.11.2024 | 1, 3, 7, 9
745,1 kcal
|
Kapuśniak (kapusta kiszona, wywar drobiowy, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki). 400 ml
Makaron z serem białym i polewką jogurtowo- brzoskwiniową (makaron, ser twarogowy półtłusty, jogurt naturalny, brzoskwinia). 200g |
21.11.2024 | 1, 3, 7, 9
896,9 kcal |
Rosół z makaronem (wywar drobiowy, marchew, makaron, pietruszka, seler, cebula, por). 400 ml
Ziemniaki puree. 150g Panierowany kotlet z kurczaka. 150g Surówka z kapusty pekińskiej. 100g |
22.11.2024 | 1, 3, 4, 7, 9
909,9 kcal |
Zupa fasolowa (fasola, porcja rosołowa z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por). 400 ml
Kotlet z dorsza mielony, smażony. 100g Ziemniaki gotowane. 150g Marchewka gotowana z groszkiem. 100g |
_._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._. _._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._
Do przygotowania potraw używamy naturalnych składników i przypraw. Sól używana jest tylko w procesie produkcji, w ilości nie więcej niż 3g dziennie.
Posiłek dla klas 1-8 pokrywa około 30-35 % dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dzieci w danej grupie wiekowej i wynosi około 630-780 kcal.