_._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._.__._._._.
07.01 – 10.01.2025 r.
Data | Alergeny | OBIAD |
06.01.2025 | Trzech Króli – dzień wolny | |
07.01.2025 | 1, 3, 9
|
Rosół z makaronem (wywar drobiowy, marchew, makaron dwujajeczny, pietruszka korzeń, seler korzeniowy, cebula, por, sól, pieprz).
Pulpeciki duszone z mięsa mieszanego, gotowane w sosie śmietanowym. (mięso z łopatki wieprzowej i wołowiny, jajko, mąka, bułka tarta, śmietana 12%) Ryż curry. Warzywa z bułką i masłem. (Marchew, brokuł, kalafior, masło 82% tłuszczu, bułka tarta) |
08.01.2025 | 1, 3, 4, 7, 9
|
Zupa marchewkowa z dynią i kaszą jaglaną. (wywar drobiowy, imbir, marchew, włoszczyzna, dynia, kasza jaglana, śmietana 12%)
Puree ziemniaczane. (ziemniaki, masło, sól) Filet z dorsza smażony w panierce. (dorsz, bułka tarta, jajko, mleko, sól, pieprz) Surówka z kiszonej kapusty. |
09.01.2025 | 1, 3, 7, 9
|
Zupa pomidorowa z ryżem (wywar drobiowy, pomidory, marchew, pietruszka, śmietana 18%, przecier pomidorowy, ryż).
Roladki drobiowe duszone w sosie pieczeniowym (filet z piersi kurczaka, ser żółty, jaja kurze, jogurt naturalny sól, pieprz). Kluski śląskie (jajka, mąka, ziemniaki, olej sól). Warzywa pieczone (cukinia papryka, bakłażan). |
10.01.2025 | 1, 3, 7, 9
|
Zupa kalafiorowa (wywar drobiowy, kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler korzeniowy, sól, pieprz).
Ryż z musem jabłkowym i jogurtem (ryż, jabłka, cynamon, jogurt naturalny, cukier waniliowy). |
13.01 – 17.01.2025 r.
Data | Alergeny | OBIAD |
13.01.2025 |
1, 3, 7, 9
|
Zupa gulaszowa. (wywar mięsny, włoszczyzna, przecier pomidorowy, jogurt naturalny, cebula)
Chrust drobiowy. (mięso z piersi kurczaka, olej rzepakowy, bułka tarta, jajko) Ziemniaki zapiekane. Surówka z białej kapusty i marchewki. |
14.01.2025 | 1, 3, 7, 9
|
Zupa zacierkowa (marchew, wywar drobiowy, zacierka jajeczna, pietruszka, seler, cebula. Jogurt naturalny)
Kotlet mielony (mięso wieprzowe, olej rzepakowy, bułka tarta, jaja) Ziemniaki puree. Buraczki zasmażane. |
15.01.2025 | 1, 3, 7, 9
|
Zupa ogórkowa z ziemniakami zabielana jogurtem. (ziemniaki, ogórek kiszony, marchew, pietruszka, wywar drobiowy, seler, cebula, jogurt naturalny)
Bitki wieprzowe duszone (mięso wieprzowe, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna) Kasza bulgur. Surówka z marchwi i jabłka. |
16.01.2025 | 1, 3, 7, 9
|
Zupa jarzynowa zabielana jogurtem. (włoszczyzna, ziemniaki, marchew, wywar mięsny, seler, pietruszka, koperek, jogurt naturalny)
Naleśniki z dżemem owocowym. |
17.01.2025 | 1, 3, 4, 7, 9
|
Zupa ziemniaczana z boczkiem (ziemniaki, wywar drobiowy, marchew, seler korzeniowy, pietruszka, boczek wieprzowy)
Kotlet z dorsza w sosie pomidorowym. Ryż. Surówka z ogórka kiszonego. |
_._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._. _._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._
Do przygotowania potraw używamy naturalnych składników i przypraw. Sól używana jest tylko w procesie produkcji, w ilości nie więcej niż 3g dziennie.
Posiłek dla klas 1-8 pokrywa około 30-35 % dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dzieci w danej grupie wiekowej i wynosi około 630-780 kcal.